SCUBA Dalışı
Scuba Nedir?
İnsanoğlunun nefesini tutup suya ilk kez ne zaman daldığı bilinmemekle birlikte profesyonel dalgıçlığın başlangıcı zamanımızdan 5000 yıl öncelerine uzanmaktadır.
Asurlar'dan kalma duvar yazıtlarında rastlanılan dalgıç motifleri, sualtı dünyasına olan ilginin ne kadar uzun zamandan beri süregeldiğinin bir göstergesidir.
Bu dalışlarda inci, sünger, mercan gibi ticari değeri yüksek mallar çıkarılırdı. 1942 yılında Jacques Cousteau ve Emile Gagnan'ın geliştirdikleri bir soluk alma aracı (regülatör),ile sualtına indirdikleri basınçlı hava dolu bir tüp, sualtında soluyabilmeyi ve ilk kez yüzeye bağlı kalmadan sualtında özgürce dolaşabilme olanağını sağlamıştır.
SCUBA (Self Contained Underwater Breathing Apparatus, Kendi Üzerinde Taşınabilen Sualtında Soluma Aygıtı) adıyla anılan bu buluş sayesinde, dalış hızla yayılan bir spor haline gelmiştir.
SCUBA ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular :
Tüplü dalışı öğrenmek zor mudur?
Hayır, açıkçası düşündüğünüzden daha kolaydır, özellikle de suyun içindeyken rahatsanız. Eğitim PADI veya CMAS'ın standartlarında verilen teorik eğitim, sığ su çalışması ve dört tüplü eğitim dalışından oluşur.
Sertifikalı dalıcı olmak için kaç yaşında olmak gerekiyor?
Bunun için en az 14 yaşında olmak gereklidir. 14-15 yaşları arasında iseniz "Junior Open Water Diver" sertifikası alabilirsiniz ki bu da ancak sertifikalı bir yetişkinle dalabileceğiniz anlamına gelir. 14 yaşına geldiğinizde "Open Water Diver" veya "1 yıldız Balıkadam" sertifikasını elde edebilirsiniz.Amfibyum da çocuklar ile ilgili dalış yaş sınırı 14'dür.
Tüplü dalış eğitimine katılabilmek için özel nitelik veya becerilere sahip olmam gerekiyor mu?
Hayır.Genel sağlık açısından iyi durumda olmak ve en az 14 yaşında olmak yeterlidir.
PADI "Open Water Diver" veya CMAS-SCSPF "1 yıdız Balıkadam" sertifikası alabilmek için çok iyi bir yüzücü olmam gerekiyor mu?
Hayır. Sizden beklenen normal derecede yüzme bilmeniz ve suda kendinizi rahat hissedebilmenizdir.
Tüplü dalış pahalı mıdır?
Aslında değildir. Birçok dalış merkezinde malzemeler uygun fiyatlarla kiralanmaktadır. Sonuç olarak dalış normal bir bütçeye uygundur.
Dalışa başlamadan önce hangi malzemelere ihtiyacımız var?
Bu dalış merkezinin sağlayabileceği malzemeye göre değişir. Bu yüzden en iyisi bunu eğitmeninizle konuşmaktır. Dalış merkeziniz veya eğitmeniniz size ihtiyacınız olan kaliteli ve size uygun malzemeleri sağlayacaktır.
Serbest dalış kolay gibi gözüküyor.Bunun için kursa ihtiyacımız var mı?
Suyun içinde rahatsanız muhtemelen ihtiyacınız olmayacaktır. Yine de bir rehberlik isterseniz, eğitmeninize veya bir dalış merkezine başvurabilirsiniz
Tüpteki hava suyun altında ne kadar yeter?
Bu çok sorulan bir sorudur ancak belirli bir cevabı yoktur. İnsanlar farklı sıklıkta nefes alıp verirler. Ayrıca bu; derinliğe, havanızı ne kadar hızlı kullandığınıza ve tüpünüzün büyüklüğüne bağlıdır. Bütün bunlar bağlı olarak sorunuzun kesin bir cevabı yoktur. Bu yüzden dalgıçlar tüpte ne kadar hava kaldığını gösteren bir gösterge kullanırlar. Ortalama alırsak 5-10 metre derinlikleri arasında, ılık suda ve sakin bir dalış yapan dalıcının havasının 1 saat civarında yetmesi beklenir.
Havuzun dibine daldığımda kulaklarım acıyor. Dalış yaptığımda bu ağrıyı hissetmeyecek miyim?
Kulaklarınızda ağrı hissetmenizin nedeni su basıncının kulak zarını içeri doğru zorlamasıdır. Kursunuzda kulaklarınızı ortam basıncına eşitleyebilmek için kolay bir teknik öğreneceksiniz.
Filmlerde dalgıçları köpekbalığı veya müren gibi tehlikeli hayvanların arasında görüyoruz. Bu hayvanlara çok dikkat etmeli miyiz?
Sudaki hayvanları taciz etmediğiniz sürece size zarar vermezler. Size zarar vermelerini engellemek için basit olarak sualtında dokunduğunuz ve bastığınız yerlere dikkat etmeniz yeterlidir. Dalıcılar köpekbalıkları için doğal besin değillerdir. İstatistiklere göre dünyada yılda ortalama 1 dalıcı bu yüzden hayatını kaybederken arı sokmasından ölenler binlercedir.
Tüplü dalış tehlikeli midir?
Hayır. İstatistikler, tüplü dalışın yüzme kadar güvenli olduğunu ortaya koymuştur. Ama tabii ki dikkatli olunması gereken noktalar vardır. Zaten eğitimle sertifikalandırma bu yüzdendir. Ancak kurallara uyulduğunda son derece güvenlidir.
Gözlerim bozuk. Bu bir sorun yaratır mı?
Kesinlikle yaratmaz. Yumuşak lens kullanarak dalabilirsiniz. Bunun yanında, sert lens kullanıyorsanız da dalışa uygun olanını tercih etmelisiniz. Bu konuyu göz doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Ayrıca isterseniz, maskenizi özel numaralı lensle imal ettirebilirsiniz. Bunun için PADI eğitmeninize başvurunuz.
Tüplü dalış ilgimi çekiyor ancak bana uygun olup olmadığını bilemiyorum. Herhangi bir kursa kayıt yaptırmadan dalış denemesi yapabilir miyim?
Elbette. "Discover Scuba" programıyla size bir takım basit ve temel bilgiler öğretilerek, bir eğitmen nezaretinde maksimum 6 metre derinliğe (havuz, deniz) deneme dalışı yapmanız sağlanır.
Dalış tüpleri neyle doldurulmaktadır? Oksijenle mi?
Sportif dalışta dalgıçlar oksijen değil hava solurlar. Bu hava normalde soluduğumuz hava gibidir ve karada soluduğunuz karbonmonooksiz, ağır metaller ve tozlardan arındırılmıştır
Tüplü dalış ve serbest dalış hakkında daha fazla bilgiyi nereden edinebilirim?
Dalış merkezini veya eğitmenizi aradığınızda, size dalış programları ve bunlara nasıl başlayacağınız hakkında ayrıntılı bilgiyi verecektir.
Sertifikalı bir dalıcıyım, sertifikamın PADI sistemindeki dengi olan sertifikayı alabilir miyim?
Bu kolay bir işlemdir. Dalış merkezinize gittiğinizde ve dalış sertifikanızı gösterdiğinizde, dalış bilgi ve becerileriniz ölçülecektir ve bu sayede size uygun PADI eğitimini ve sertifikasını almanız sağlanacaktır. Ayrıca tecrübeniz hakkında bilgi vermesi açısından dalış kayıt defterinize bakılması istenebilir.
Sertifikalı bir dalıcıyım, sertifikamın CMAS-SCSPF sistemindeki dengi olan sertifikayı alabilir miyim?
Bu kolay bir işlemdir. Dalış merkezinize gittiğinizde ve dalış sertifikanızı gösterdiğinizde, dalış bilgi ve becerileriniz ölçülecektir ve bu sayede size uygun CMAS-SCSPF eğitimini ve sertifikasını almanız sağlanacaktır. Ayrıca tecrübeniz hakkında bilgi vermesi açısından dalış kayıt defterinize bakılması istenebilir.