• DALIŞ MALZEMELERİ TANITIMI

    Serbest Dalış Malzemeleri


    MASKE :
    Suyun kırılma indisinin havadan farklı olması nedeniyle suda bakılan cismin görüntüsü retinaya düşmez ve bu sebepten dolayı bulanık olarak görülür.Normalde hava ortamına göre ayarlı olan gözlerimiz, suyla direk temas etmesi nedeniyle görüntüyü netleyemez. İnsan gözü ile su arasına bir hava boşluğu koyarak, bu zorluk giderilmiştir. Maskenin asıl amacı da gözle su arasındaki hava boşluğunu sağlamasıdır.Dalış maskelerinin çeşitli türleri vardır.İki parça camden oluşanlar, tek parça camlı olanlar,kauçuk veya silikon malzemeden mamul olanlar gibi.Tercihimiz çift camlı ve silikon olanlarıdır.İki camlı olması maskenin iç hacminin daha küçük olmasını sağlar ve sualtında maske tahliyesini kolaylaştırır.Ayrıca gözleri bozuk kişilerin, ayrı ayrı numaralı camı kullanabilmeleri için idealdir.Silikon maddesini tercihimiz, kauçuk maddesinin cildi tahriş edebilmesindendir. Ayrıca maske alınırken silikon kısımların yüze tam olarak oturduğu, maske bantı kafaya geçirilmeden, maske yüze tam oturtulduğunda, burnumuzdan nefes çekerek ve hava giren bir yer olmadığı saptanarak, kontrol edilmelidir.




    PALET :
    Dalgıcın yorulmadan uzun mesafeler yüzebilmesini sağlayan ve hareketlilik kazandıran dalış malzemeleridir. Paletler, arkası kapalı ve arkası açık olarak ikiye ayrılır.Arkası kapalı paletler daha çok serbest dalışlarda kullanılırlar.Bunların uzunları da nefesli dalışlarda, uzun mesafeler katetmek için kullanılır.Ayağa giyilen patikle birlikte kullanılan arkası açık paletler ise aletli dalıºlar için daha iyidir.Patikler, kıyıdan yapılan dalışlarda bozuk yerşekillerine ve kesici deniz yaratıklarına karşı ayağı koruyarak, tam teçhizatla yürümeyi kolaylaştırırlar ve bunlarla birlikte kullanılan arkası açık paletler de istenildiği yerde palet giyip çıkarma rahatlığını sağlarlar. Palet seçiminde dikkat edilecek husus, itici yüzeyin, ne fazla enerji harcayıp da yol almamızı önleyecek kadar yumuşak olmaması, ne de ayağımızı yorup, krampa sebebiyet verecek kadar sert olmamasıdır.Orta sertlikteki bir palet tüm bacağın su içerisinde yorulmadan hareketini ve kolayca hareket edebilmeyi sağlar.




    ŞNORKEL :
    Dalgıca yüzü aşağı şekilde yüzmesini sağlayan ve başımız sualtına bakar vaziyette, kafamızı kaldırmadan nefes almamızı sağlayan kıvrık borudur. Aletsiz dalışın vazgeçilmez elemanı olan şnorkel, aletli dalışta ise kıyıdan dalış noktasına yüzerken tüpteki havayı kullanmadan nefes almamız sağlar.Şnorkelin, kıvrım yeri ile ucu arası 30cm. geçmemeli, boru çeperi ise bir parmak olmalıdır.Aksi takdirde verdiğimiz nefes şnorkeli terketmez ve hep aynı havayı solumaktan CO2 zehirlenmesi yaşanabilir.Maps denilen ağızlık kısmın da silikon olması tercih edilir. Maskenin sol tarafına takılmalıdır.




    ELBİSE :
    Scuba dalışlarında kullanılan elbiseler, dalıcıyı soğukta üşümekten ve çevre etmenlerinden korumayı amaçlar..Dalınacak yörenin su sıcaklığına göre kalınlığı belirlenecek olan elbiseler, 3,5,7mm. gibi değişik neopren kalınlıklarında olabilirler.Elbiseler su geçirgenliklerine göre; Yaş, Kuru ve yarı Kuru olamak üzere üçe ayrılırlar. Yaş ve yarı kuru elbiseler sportif amaçlı SCUBA dalışlarında tercih edilenleridir. Kullanılan malzeme kapalı hücreli neoprendir. Malzeme içindeki küçük kabarcıklar sayesinde iyi bir ısı izolasyonu sağlar. Elbiseyle vücut arasına su girer ve vücut bu suyu ısıtır. Bu su soğuyana kadar dalıcı üşümez. Soğuk sularda yapılan dalışlarda daha kalın elbiseler tercih edilmelidir.

    1.Islak Elbiseler: Bu tür elbiselerde insan bedeniyle, neopren tabaka arasına su girebilir.Sıcaklık korunması sadece elbisenin yalıtımıyla sağlanır.Sirküle olan su, tam bir yalıtım sağlayamaz.Genelde bu tür elbiseler az ısı yalıtımına gerek duyulan tropik denizlerde, ve sadece yaralanmalara karşı mukavemet istenen yerlerde kullanılır.

    2.Yarı Kuru Elbiseler:Bu tür elbiseler içlerine suyu alırlar ama bir daha su dışarı çıkamaz.İşte arada kalan bu su katmanı ısı yalıtımını sağlar.Elbisenin manşetlerinde, ayak bileklerinde ve yüz çevresi bölümünde bulunan dar ve özel neopren malzeme su sirkülasyonunu engeller.Bu tür elbiseler soğuk sularda kullanılır ve ekonomik yönden tercih edilirler.

    3.Kuru Elbiseler: Bu tür elbisenin boyun bölümünde, el ve ayak bileklerinde bulunan özel manşetler hiçbir şekilde elbise içine su almaz.Altına giyilebilecek pamuklu ve kalın bir ikinci elbise en soğuk sularda bile üşümeden Elbise üzerinde, basınç faktörününden doğabilecek olası sıkışmalara karşı şişirme ve tahliye valfleri bulunur.Ekonomik açıdan pahalı elbiselerdir.






    AĞIRLIK KEMERİ : Dalgıçların ve kuşandıkları malzemelerin sudaki yüzerliliklerini yenmek için kullanılan dalış malzemelerine ağırlık kemeri denir. Tek elle çabuk atılabilir olmalıdır. Herhangi bir acil durumda tek bir hamleyle atılacağından, herhangi bir malzemeye takılı olmamalıdır. Ve hiçbir malzeme üzerine takılmamalıdır. Küf ve pasa dirençli bir malzmeden yapılmış olmalıdır. Kemerin üzerinde kullanılacak ağırlıklar tuzlu suda paslanmyacak, darbelere dayanıklı ve kemerden kolayca çıkarılabilecek tipte olmalıdır. Ağırlık kemeri suya girişte ve çıkışta en çok kaybolan ekipmandır. Dikkat edilmesi gereken husus kemerin yeterince sıkılmış olmasıdır. Bir de ağırlık kemerini fora edip, elde taşırken toka olmayan ucundan tutmak kemerin üzerindeki ağırlıkların düşmesini engeller.




    Scuba (Aletli Dalış) Malzemeleri TÜP

    Sualtinda kullanilacak olan soluma havasini, yuksek basincta depolamayi saglayan dalış malzemeleridir. Sportif dalış tüpleri basınçlı hava ile doldurulmuşlardır. Asla oksijenle doldurulmazlar. Çelik ve Alüminyumdan yapılan, ihtiyaca gore 7, 10, 12, 15, 18, 10x2, 12x2, 15x2 gibi hacimlerde tekli ve ciftli modelleri mevcuttur. Uzun süre kullanılmayacak olan tüpler içlerinde 40-50 bar hava ile saklanmalıdır.










    B.C. (Buoyancy Compensator) ve Can Yelekleri

    Dalıcının sualtında sephiyesini ayarlamak için kullandığı ve tehlike anında veya dalıs öncesi ve sonrası yüzeyde kalmaya yarayan agirlik dengeleyicidir. Suda her turlu hava ve gorus sartlarinda gorulmeyi saglayacak frapan ve parlak renkler secilmelidir. Boyundan gecme ve tup uzerine monte edilen tipleri mevcuttur. Dogrudan tupten dolum saglayan, direkt feet ve infilator sistemli, bagimsiz dolum saglayan 0,5 lt. hacimde pony box tuplu ve karbondioxit tupleri ile sisen modelleri vardir.Sualtinda cikis amaci ile kullanilmaz. Suya girerken sisirilmis vaziyette girilir.Sondurulerek, sephiye esitlemesi yapip dalisa gecilir. Dipi terk isareti verildiginde, icerisine sephiye esitleme amaci ile doldurulmus hava bosaltilarak palet gucu ile cikis yapilir.Sahta gelinir gelinmez, emniyet amacli olarak tekrar sisirilir.







    REGÜLATOR :
    teneffüs ortamı akışının, tüplerden dalgıca gitmesini sağlayan ve tup icindeki yuksek basincta sikistirilmis soluma havasini, bulunulan derinlige uygun basincta kullanmayi saglayan sualti ekipmanidir. Birinci ve ikinci kademe olarak iki bolumden olusur. Regületör tüpteki yüksek basınçlı havayı, bulunduğu ortam basıncına indirerek ideal teneffüs ortamını sağlayan bir mekanizmaya sahiptir. Temel prensip, nefes alınmasıyla hava hücresindeki basınç, etraftaki suyun basıncının altına düştüğü zaman, diyafram hava hücresine doğru ilerleyerek, levyeyi bastırarak hava ikmal valfını açar. Nefes alma devam ettiği sürece valf açık kalarak havanın sisteme girmesini temin eder. Nefes alma durduğu zaman hava hücresindeki artan basınç, diyaframı eski vaziyetine getirir ve ikmal valfı kapanır.



    MANOMETRE
    Tüpteki basınçlı havayı ölçmeye yarayan ekipmendır. Regülatörün birinci kademesine bağlanır. Rezerv kalan 50 bar havayı gösteren tahditli bölgesi vardır. Analogların yanısıra dijital olanları da vardır. Arada doğruluğundan emin olmak için başka bir geyç ile karşılaştırılmalıdır.

    DERINLIK GEYCİ
    Dalış esnasında derinliği belirlemede kullanılan malzemeleridir. En fazla 100 metre'de 1 metre hata gösterecek kadar hassas olmalıdır. Karanlik sularda gorulebilecek sekilde renkli ve fosforlu olanlari tercih edilmelidir. Üzerinde iki ibresi bulunur. Bunlardan biri o anki derinliği gösterir, diğeri ise inilmiş olan maksimum derinliği gösterir.

    FENER
    Sualtında derinlik artıkça ışık ve buna bağlı olarak renkler kaybolmaya başlar sırasıyla kırmızı, turuncu, sarı, yeşil ve mavi suyun berraklığına ve güneşin konumuna bağlı olarak derinliklere inildiğinde kaybolur. Bir sualtı feneri sayesinde bu renklerin görülmesi sağlanır. Asıl fenerin kullanılma amacı karanlık, kirli sularda ve gece dalıslarında görmeye, belirli sualti isaretlerini vermeye, arama ve kurtarma calismalarina olanak verir.

    BIÇAK
    Sualtında dalıcının olası bir balık ağına takılma, dolaşma (capariz) gibi tehlikelerden kurtulmaya yarayan paslanmaz, celikten su alti icin ozel hazirlanmis ekipmanlardir. Tek elle ulaşılabilecek bir konumda bulunmalıdır.

    PUSULA
    Sualtında yön bulmak için kullanılır. Özellikle gece dalışlarında ve görüşün çok düşük olduğu dalışlarda mutlaka kullanılmalıdır. Pusula basınca dayanıklı olmalıdır. Üzerinde gidilecek yönün işaretlenebileceği bir bilezik bulunmalıdır.

    YAZI TAHTASI
    Sualtında yazı yazmak ve şekil çizmek için kullanılan dalış yardımcı malzemelerindendir. Bilhassa eğitim dalışlarında mutlaka eğitmenin yanında olması gereken bir eçhizedir. Kalemi kaybolmayacak şekilde tahtanın üzerine bağlanmalıdır.

    BUDDY LİNE
    2-3 metre uzunlukta alçak görüş şartlarında ve gece dalışlarında emniyet halatı olarak kullanılan kuvvetli ve nötr sephiyede iplerdir. Bu sayede buddy'le irtibat kesinlikle kaybedilmiş olmaz. Diğer yararıda dalgıçlardan birinin kaza ile satha fırlamasını önlemektir.

    TAKİP ŞAMANDIRASI

    Scuba dalgıcını satıhtan takip amacıyla yapılmış küçük bir şamandıra olup, dalgıca bir ip ile irtibatlıdır. Gerektiğinde haberleşme içinde kullanılabilir.






  •